رزولوشن یا تفکیک پذیری در تعریف عمومی میزان تشخیص جزئیات در تصویر را نشان می دهد البته در تعریف تخصصی تر رزولوشن عبارت است از تعداد پیسکل های قابل تشخیص در تصویر، پس گرچه رزولوشن بالاتر رابطه مستقیمی با جزئیات بیشتر دارد اما الزاما این نتیجه را به شما نمی دهد.
رزولوشن تصویر یکی از مهمترین ایتم های کیفیت تصویر در تجهیزات ویدئویی است تا جایی که معمولا حتی آن را به عنوان واحد کیفیت تصویر معرفی می کنند. این اشتباهی است که باید سعی کنید مرتکب آن نشوید زیرا گذشته از رزولوشن تصویر ایتم های مختلف و مهم دیگری نیز در کیفیت تصویر دوربین های مدار بسته با اهمیت است.
تیوی لاین (TVL) چیست؟
رزولوشن دوربین های مداربسته آنالوگ با TV Line اندازه گیری می شود . در دوربین های مدار بسته آنالوگ مقدار TV Line از 420 تا 700 متغییر می باشد . همواره دوربین های مدار بسته آنالوگ متقاضیان خاص خود را دارند از این دوربین ها جهت سیستم های امنیت تصویری که پوشش فاصله کوتاه لازم دارند استفاده می شود . با توجه به تاثیر گذار بودن بسیاری از فاکتورها در رزولوشن دوربین مانند میزان لوکس ، WDR و … اما دوربین های مدار بسته 600 TV Line به بالا به جهت ارائه تصاویر کنتراست و دقیق در سیستم هایی که نیاز به تصویر صاف و دقیق دارند استفاده می شود .
نکته: پس در سیستم های مداربسته انالوگ از استاندارد TVL برای نشان دادن تفکیک پذیری تصاویر دوربین استفاده می شود. طبیعتا هر مقدار تیوی لاین یک دوربین مداربسته بالاتر باشد قدرت نمایش جزئیات توسط آن بیشتر است.
رزولوشن تصویر بیشتر از 720تیوی لاین
همانطور که میدانید در سیستم انالوگ انتقال تصویر از طریق استانداردهای تلویزیونی PAL و NTSC صورت می گیرد. در هیچ یک از این استاندارد ها امکان انتقال تصویر با بیش از کیفیت 720 تیوی لاین وجود ندارد. بنا براین در صورتی که دوربین شما چیپ تصویری با کیفیت بیش از 720 تیوی لاین هم داشته باشد شما در هنگام نمایش و ضبط بیش از ان را دریافت نخواهید کرد.
از همین رو تولید کنندگان بزرگ و معتبر دوربین مداربسته دوربین هایی با کیفیت بیش از 720 تیوی لاین تولید نمی کنند.
رزولوشن در سیستم های آنالوگ و دیجیتال
بیشتر شما احتمالا به واسطه تلویزیون یا گوشی همراه خود با واحد تفکیک پذیری ویدئویی دیجیتال آشنا هستید; پیکسل یا در فرم رایجتر مگا پیکسل نمایان گر تعداد نقاط مستقل و قابل تشخیص در تصویر است. این تعریف به نحوی مستقیم و ثابت می تواند رزولوشن تصویر دیجیتال را اندازگیری کرده و نشان دهد و امکان مقایسه تصاویر دیجیتال را فراهم کند.
در نقطه مقابل در سیستم های آنالوگ شکل مستقیمی برای اندازگیری رزولوشن تصویر وجود ندارد. از این رو برای اندازگیری تفکیک پذیری تصویر باید پس از آزمایش تجهیزات، میزان روزولوشن تقریبی آنها مشخص می شد. رایج ترین واحد تشخیص رزولوشن های آنالوگ تیوی لاین است.
اهمیت روزولوشن در سیستم های مداربسته
دریافت و ضبط جزئیات تصویر نقش بسیار زیادی در تشخیص فرآیند های انجام شده در تصویر دارد. این فرآیند ها ممکن است تشخیص درستی اجرای یک فعالیت، تشخیص صورت یک فرد،تشخیص پلاک یک خودرو یا … باشد. هرچه رزولوشن تصویر موجود بالاتر باشد شما شانس بیشتری برای تشخیص این جزئیات خواهد داشت که در نهایت موثر بودن سیستم امنیتی یا نظارتی را افزایش میدهد. در نتیجه رزولوشن تصویر یک رابطه مستقیم و نقشی بسیار مهم در میزان کارایی سیستم مداربسته شما خواهد داشت.
چرا رزولوشن بیشتر در تصویر من تاثیر نمی گذارد؟
رزولوشن تصویر در یک سیستم مداربسته به ایتم های متفاوتی وابسته است. در واقع سیستم مداربسته دارای بخش های متفاوتی است که هر کدام می تواند بر روی تفکیک پذیریقابل مشاهده تاثیر بگذارد.
در صورتی که هر یک از این بخش ها محدودیتی برای رزولوشن تصویر داشته باشد تصویر خروجی نمایش داده شده برای شما با رزولوشنی کمتر از مقدار اصلی پخش خواهد شد.
ابتدا تصویر در دوربین تشکیل می شود پس عامل اول تعیین کننده در تفکیک پذیری تصویر نهایی، تفکیک پذیری دوربین مداربسته است. تصاویر تولید شده در دوربین سپس توسط یک تکنولوژی خاص (آنالوگ یا شبکه) به دستگاه ضبط کننده یا سرور منتقل می شود. در صورتی که تکنولوژی انتقال تصاویر دوربین ها محدودیتی برای روزولشن تصویر داشته باشد تفکیک پذیری تصویر نهایی کاهش خواهد یافت. همچنین در صورتی که خروجی های ویدئویی در سرور یا دستگاه ضبط کننده هم محدودیت روزولشن داشته باشند اتفاقی مشابه رخ میدهد. عامل نهایی نیز رزولوشن تصویر نمایشگری است که شما تصاویر را در آن میبینید. اگر هر یک از این قسمت های محدودیتی در تفکیک پذیری تصویر داشته باشند تصویر نهایی نمایش داده شده با رزولوشنی کمتر از تفکیک پذیری مورد نظر شما پخش خواهد شد.
رزولوشن در دوربین های مداربسته HD
دوربین های تحت شبکه IP بدلیل کیفیت بالای تصویر برداری نیاز های امروز کاربران در زمینه ضبط تصاویر را پاسخگو می باشند اما تغییر سیستم های مداربسته قدیمی به سیستم های تحت شبکه بودجه زیادی را صرف می نماید خوشبختانه تکنولوژی جدید دوربین های آنالوگ HD یعنی AHD راه کار مناسب جهت تبدیل سیستم SD به HD که قادر به تصویر برداری با کیفیت 1080P یعنی معادل 2 مگا پیکسل و با کمترین هزینه فراهم می نماید.
بجز موضوع ارتقاء کیفیت تصویر برداری دوربین های مداربسته HD نسبت به سیستم SD به عنوان مزیت و برتری اصلی که باعث رفع مهمترین نقص گروه دوربین های امنیتی آنالوگ نسبت به دوربین های IP گردیده است ، از دیگر مزایای این تکنولوژی که میتوان به آن اشاره کرد استفاده از کابل های کواکسیال نصب شده در سیستم مدار بسته قدیمی و عدم نیاز به اطلاعات شبکه مشابه دوربین های دیجیتال (IP)جهت نصب و راه اندازی می باشد.
هر چند در سال های اخیر پیش بینی می گردید که دوربین های آنالوگ جای خود را به دوربین های IP بدهند اما بدلایل نقاط ضعف دوربین های IP و همچنین نقاط قوت دوربین های انالوگ خصوصا هزینه پایین تامین ، نصب و راه اندازی یک شبکه دوربین مداربسته آنالوگ به عنوان مهمترین مزیت، موضوع کنار گذاشته شدن تکنولوژی دوربین های امنیتی آنالوگ محقق نگردید و طبق آمار های رسمی ، استقبال جهانی دوربین های مداربسته عمدتا در گروه آنالوگ می باشد لذا شرکت های سازنده بزرگ و معتبر در زمینه دوربین مداربسته را ترغیب به رفع مشکل اصلی تکنولوژی دوربین های آنالوگ یعنی کیفیت تصویر برداری آنها نمود که نهایتا منجر به شکل گیری تکنولوژی دوربین های آنالوگ HD گردید.